ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ 2017-1018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

 

(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 - ΜΑΙΟΣ 2018)

 

 

Νηπιαγωγείο  και  Α΄- Β΄ τάξεις  Δημοτικού Σχολείου

Νέο  πρόγραμμα

 

« Στο εργαστήρι του Τζάκσον Πόλοκ: ένας πολύχρωμος κόσμος»

 

Μαθαίνουμε για τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους, για τα διαφορετικά υλικά, για την τεχνική της ζωγραφικής με σταγόνες και μεταφερόμαστε στο ατελιέ του Αμερικάνου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ.  Εμπνεόμαστε από τον ασυμβίβαστο αυτό καλλιτέχνη και δημιουργούμε τα δικά μας έργα Αφηρημένης Τέχνης με πολλά - πολλά στρώματα χρωμάτων…

 

«Ανασκαφές και ανακαλύψεις: Ας γίνουμε μικροί προϊστορικοί ζωγράφοι!»

 

Παίρνουμε ανά χείρας φακό και φωτογραφική μηχανή, καλέμι και πινέλο, γνωρίζουμε τις προϊστορικές ζωγραφιές των σπηλαίων, μαθαίνουμε για τα προϊστορικά ζώα και τα «Φυσικά Μουσεία» και ….. δημιουργούμε  τις δικές  μας ΒΡΑΧΟ-ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ!!!

 

« Τα ζώα στην Τέχνη »

 

Μαθαίνουμε για τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους, για τα διαφορετικά υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και αναζητούμε απεικονίσεις ζώων στη συλλογή της Πινακοθήκης. Ζωγραφίζουμε, και παίζουμε…. δραματοποιώντας το αιώνιο κυνήγι γάτας και σκύλου!

 

 

 

Γ΄ - Δ΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου

Νέο  πρόγραμμα

«Ζωγραφίζοντας ….με κουκίδες»

Τα παιδιά θα γνωρίσουν το κίνημα του πουαντιγισμού και θα χρησιμοποιήσουν μερικές βασικές αρχές της τεχνικής του. Θα μεταφερθούν στο ατελιέ του Γάλλου καλλιτέχνη Ζωρζ Σερά και θα μάθουν να ζωγραφίζουν….με κουκίδες!!!

 

 

 «Το μαύρο βιβλίο των χρωμάτων»

 

Τι χρώμα έχει το σκοτάδι; ... Και τι είναι τα Μουσεία Αφής;

 Και πως είναι το ελληνικό αλφάβητο  Braille; ... Και πώς είναι να αγγίζεις  ανάγλυφους πίνακες;

Μια ξεχωριστή εμπειρία στην Πινακοθήκη

 

« Ιστορίες μυστηρίου »

 

Αναζητώντας «κρυμμένα» στοιχεία στους πίνακες της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης και λύνοντας γρίφους ως άλλα εξέχοντα μέλη της “Λέσχης των Σπιρτόζων Ντετέκτιβς”,  συναγωνιζόμαστε την «αντίπαλη» ομάδα  σε ένα ευχάριστο και ταυτόχρονα επιμορφωτικό κυνήγι θησαυρού, που προάγει την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα των µαθητών με τρόπο διασκεδαστικό και …«μυστήριο»!

 

 

 

 

 

Ε΄ - ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου

 

Νέο  πρόγραμμα

 

«Σημείο, γραμμή, επίπεδο: Μια μέρα στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι»

 

Θα περιπλανηθούμε στο «ατελιέ» του Ρώσου αφαιρετικού ζωγράφου Βασίλι Καντίνσκι, θα γνωρίσουμε τα έργα του, τον  ιδιαίτερο τρόπο που αποτύπωνε τον εσωτερικό του κόσμο, τις διαφορετικές όψεις και τον δυναμισμό που έδινε στα αντικείμενα. Τέλος, θα πειραματιστούμε με «θερμά» και «ψυχρά» χρώματα, με συμβολισμούς και γεωμετρικά σχήματα….

 

 

 

«Φωτο-κόμικ»

 

Βρίσκουμε  θέματα  και απεικονιστικά στοιχεία από τα έργα της Πινακοθήκης που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, τραβάμε φωτογραφίες, τις εκτυπώνουμε και τις συνθέτουμε σε κολλάζ, φτιάχνοντας  μοναδικά ΑΡΤ-κόμικ, που «αφηγούνται» μια δική μας εμπνευσμένη ιστορία!

 

 

«Με ένα γραμματόσημο ταξιδεύω στην Τέχνη»

 

Με αφορμή γραμματόσημα αφιερωμένα σε διάσημα έργα Τέχνης, αναζητάμε τους καλλιτέχνες, που τα δημιούργησαν ανάμεσα στους πίνακες της συλλογής της Πινακοθήκης, μαθαίνουμε γι’ αυτούς και το έργο τους και γινόμαστε μικροί φιλοτελιστές, φτιάχνοντας το δικό μας γραμματόσημο με πολλή φαντασία και ταξιδιάρικη διάθεση….!!!

 

 

Γυμνασίου – Λυκείου

Νέο  πρόγραμμα

«Η χρονογραμμή της ομορφιάς»

 

Ένα ταξίδι στον κόσμο της ομορφιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα…

Ανακαλύπτουμε τα πρότυπα ομορφιάς κάθε εποχής μέσα από απεικονίσεις σε τοιχογραφίες, αγγεία, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής.

 

«Από τα πορτρέτα Φαγιούμ στις Βυζαντινές Αγιογραφίες»

Γνωρίζουμε τα πορτρέτα Φαγιούμ και τη χρήση τους, την εγκαυστική τεχνική και τα  υλικά της, αναζητούμε στοιχεία που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τους ως πρόδρομοι της βυζαντινής αγιογραφίας και ανακαλύπτουμε τα μυστικά των Βυζαντινών εικόνων. Στο τέλος γινόμαστε κι εμείς καλλιτέχνες, φτιάχνοντας τις δικές μας  αγιογραφίες με   μέτρημα σε κάνναβο.

 

 

 

 

 

« Βυζαντινά χειρόγραφα – Βυζαντινά πρωτογράμματα »

Γνωρίζουμε την τέχνη της εικονογράφησης των Βυζαντινών χειρογράφων, μαθαίνουμε για τους καλλιγράφους και τα Βυζαντινά πρωτογράμματα, για τα ειλητάρια, τους κώδικες και τα των εργαστήρια αντιγραφής   και ζωγραφίζουμε  διακοσμητικά μοτίβα Βυζαντινής μικρογραφίας.

 

 «Από τις  βραχογραφίες  στα γκράφιτι»

Η χρονογραμμή της εξέλιξης της επιτοίχιας ζωγραφικής από τις σπηλαιογραφίες του Λασκώ, του Σωβέ και της Αλταμίρα μέχρι την Ποπ Άρτ και τα Γκράφιτι, με ενδιάμεσους σταθμούς  τη Νεολιθική τέχνη της Εγγύς Ανατολής, τις μνημειακές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες, τη Μινωική  ζωγραφική, τους Προκολομβιανούς πολιτισμούς, τα Αναγεννησιακά  frescoes και  το Μανιερισμό του Ελ Γκρέκο.

 

 

 

ΤΟΜΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

 

Δρ. Τόνια Τζαναβάρα

Ιστορικός Τέχνης- Μουσειολόγος

Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης

 

Ζέτα Τσώρη

Υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων - Εμψυχώτρια

 

 

Διευθ. Πινακοθήκης: Κολοκοτρώνη 4 - Κόρινθος

Τηλ. Επικοινωνίας: 2741020120 και 2741028048

logo final120

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS

 

 libkor

 

 

 

ΩΡΑΡΙΟ

Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
(Δευτέρα - Σάββατο) 
9.00 – 13.00
(Παρασκευή)
18:30 -20:30
Ισχυεί έως 30 Μαίου

Το Σάββατο 20/05/2023 παραμονή των εκλογών η Πινακοθήκη θα είναι κλειστή.

Κατά την περίοδο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων, το ωράριο διαφοροποιείται.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κολοκοτρώνη 4

Κόρινθος

20100

27410 20120

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.